torsdag, juni 04, 2009

EU-val

Det är viktigt med EU-val. Det är viktigt med alla val men just nu är EU-valet det viktiga.

Det är viktigt att det finns exakt rätt antal gummiduttar, gem av olika storlek, pennor och saxar i de olika vallokalerna. Och det är mycket viktigt att det är exakt lika många. En dag när jag kom ner i källaren var hela min arbetsbänk belamrad med blå lådor med fack där allting var sorterat. Postitlappar, gummiband, tejp. En riktig (och viktig) pyssellåda till varje valdistrikt.

Det är viktigt att man inte yppar ett ljud i politisk riktning när man är på biblioteket. Detta gäller särskilt den ena vaktmästaren som gärna talar om att han tänker rösta på piratpartiet. När han hämtar röster på biblioteket är han valarbetare och får inte tala om annat än möjligtvis vädret och Grålle.

Valhemligheten är mycket viktig. Ingen annan än de som håller på med valet får veta någonting. Allt det administrativa angående valet är hemligt. Bara de som sitter i valnämnden och de som haft hand om det adminstrativa i trettio år får veta någonting. Så hemligt är det. Och viktigt.

Hur EU fungerar är inte så viktigt. Vad det är man ska rösta på är inte heller så viktigt. Inte i jämförelse med hur viktigt det är att göra det rätt.

Inga kommentarer: