torsdag, maj 13, 2010

Att montera en cykel

Fördelen med IKEAs monteringsanvisningar är att det är samlat i ett (1) häfte. Man börjar från början och fortsätter till slutet. Skruvar och muttrar finns uppräknade på första sidan så att man kan kontrollräkna och bestämma vilka som är vilka.

Idag har jag monterat ihop en cykel från Biltema. Monteringsanvisningar på tre olika ställen. Cykellyktan med navgenerator på en lapp som inte stämde med hur cykeln ser ut. En del i en cykelhandbok från Biltema som inte heller stämde helt och fullt. Och en sista lilla lapp som såg ut som om den bara beskrev cykelkorgens montering men när vi monterat cykelkorgen efter eget huvud såg vi att det även är en beskrivning av vilka brickor som ska användas till hjulet och hur cykellyktans lykta ska sättas fast. Sladdarna på den första lappen stämmer inte med hur de såg ut i verkligheten. Förvirrande nog verkar det som om man ska sätta fast framgafflarna och hjulet enligt bruksanvisningen med navgeneratorn men då missar man brickorna som står på den sista lilla lappen om cykelkorgen. Skruvar, brickor och muttrar låg i påsen med reflexer så att man trodde att de bara hörde till reflexerna men det var till hela cykeln inklusive cykelkorgen.

När cykeln väl är monterad inser jag att cykelpumpen vi har som passar till vanliga cyklars ventiler inte passar till den nya cykeln. De ventilerna ser helt annorlunda ut och kräver nog en specialpump. Det blev ingen premiärtur på cykeln idag, inte förrän jag köpt en pump som passar. Och ett lås, för det fanns det inte heller...

Inga kommentarer: