onsdag, augusti 31, 2011

Bananflugans rörelse i rummet

Hade jag haft några miljoner över hade jag nog satsat dem på bananflugeforskning. Inte på hur snabbt de förökar sig, det är kartlagt nog, utan hur de rör sig. Jag försöker, med en dåres envishet, fånga dem med handen. De flyger inte i någon racerhastighet men på något sätt byter de riktning precis när man håller på att få tag på en.

Även när de inte är jagade flyger de alldeles vimsigt hit och dit men ändå bestämt på något sätt. Som om de är väldigt nöjda med de matrester de hittat men ändå flyger en sväng för att hitta lite banan, man kan ju aldrig så noga veta om det finns någon i närheten. Bara för att kolla liksom, fast utan att verka alltför ivrig att hitta någon. Dessutom verkar det lite som om man stör när man öppnar sopskåpet där de slagit sig till ro. Då måste de flyga upp, som elever som somnat till pogopedagogbildbandet när lamporna i klassrumstaket tänds.

Vi har satt upp en bananflugefälla. Få väl se om det är någon enstaka som tycker att det är lockande. Och så ska jag försöka undvika att låta citronerna ligga tills de åter blir gröna, fast med en helt annan taktil känsla...

7 kommentarer:

Henrik sa...

Mamma säger att man ska dammsuga upp dem. Slurp säger det bara, säger hon.

Fisen sa...

Jag har försökt frysa ut dem, ingen hit. Det resulterade i ett iskallt kök (mitt i vintern) och en hungrig Maria.

Lina sa...

Hittar de inte ut från dammsugaren efter ett tag, efter att de förökat sig i dammet?
Vanliga flugor kan man ju äta men bananflugor? Det kan du väl inte bli mätt på?

Fisen sa...

Nej bananflugor kan man definitivt inte äta. De bor dessutom inuti ens huvud med ingång genomnäsan, varför flyger de annars alltid omkring i ansiktet på en?

Lina sa...

Ja, det är ju du som är expert när det gäller ätliga flugor... Då blir det inte det till middag idag, inte heller på filen imorgon.
Jag tror att de kör principen "sikta mot ögonen" (till skillnad från myror som stryper "Kvæl ham Egon!)

Anna sa...

Oj!
Öppnade sopskåpet häromdagen och insåg att jag glömt mata bananflugorna, tydligen hade de redan sugit ut näringen ur de befintliga matresterna, ty det fanns endast ett gäng döda flugor kvar.

Lina sa...

Fram med bananerna och rödvinet, Anna ;)